Vi fortsätter vår artikelserie om bildbehandlaren iHub. Den här gången fokuserar vi på texter och skapar ett födelsedagskort. Läs mer om de tidigare avsnitten här. 

Starta iHub

Först startar du iHub, antingen direkt via valet Bildbehandlaren i vänstermenyn eller via verktygsraden i samband med att du skriver ett inlägg eller en sida hos oss. Om du har en mobiltelefon kan du behöva gå via avdelningen Verktyg först.

Du kan också gå direkt till iHubs hemsida https://ihub.se från valfri dator. Då behöver du inte ens vara inloggad på ditt konto hos oss.

Öppna eller skapa en ny bild

Du kan antingen skapa en ny tom bild eller öppna en bild från din dator.

Klicka på Öppna för att öppna en befintlig bild. Klicka på Ny för att skapa en helt ny bild. Om du skapar en ny bild har du även möjlighet att använda en av våra färdiga mallar.

I det här exemplet skapar vi en ny bild och väljer en av mallarna med en blomma.

Lägg till text

Du lägger enkelt till texter via menyn Text till vänster. Skriv in texten i rutan längst upp och tryck på knappen Lägg till.

Som standard infogas texten med en gul färg. Detta kan du ändra genom att trycka på färgikonen. 

Testa gärna att lägga till en skugga, ram och toning också. Med några enkla klick får då texten en snygg effekt utan att du behöver lägga ner så mycket tid. Du kanske också vill testa att göra texten fet, det brukar göra texten mer läsbar. 

Du kan också välja mellan massor av härliga teckensnitt. Här väljer vi teckensnittet Dancing Script. 

Effekter/Designer 

Det finns också färdiga texteffekter att välja mellan. Markera din text och välj sedan en design som du tycker verkar bra.

Man kan också själv skapa effekter med texterna. Vi ger två exempel nedan, ett grundläggande och ett lite mer avancerat. Men lite träning klarar man båda!

3D-effekt

Om man inte tycker den inbyggda skuggeffekten räcker kan man skapa en 3D-effekt ganska enkelt. Skriv först en vanlig text i valfri färg. Markera sedan texten och högerklicka på den. Välj Kopiera. Högerklicka sedan igen och välj Klistra in

Ändra sedan färg på en av texterna, exempelvis till svart. Placera slutligen en av texterna nästan över den andra. Genom att lägga texten lite snett ovanför den andra texten uppstår en slags 3D-effekt.

Mönster

Vi avslutar med ett mer avancerat tips. 

Skapa först en text i valfri färg och form. Markera texten och högerklicka. Välj sedan Gör om till bild. Högerklicka sedan på texten igen (som nu egentligen är en bild) och välj Redigera vald bild.

Du har nu möjlighet att redigera den här bilden i lugn och ro, innan du återgår till din ursprungliga bild. 

Välj avdelningen Filter längst ner i menyn till vänster. Sedan klickar du på Välj mixbild och väljer en bildfil från din dator, gärna ett fotografi. Den bildfilen du väljer kommer senare att skapa ett mönster på texten.

Välj sedan Sträck ut respektive Klipp i, strax ovanför knappen Mixa. Därefter klickar du just på knappen Mixa

Slutligen klickar du på Spara & tillbaka för att lägga tillbaka din nya mönstrade text.

Slutresultat

Här är ett exempel på hur ett snyggt gratulationskort kan se ut.